Produkcja piwa

W Browarmii realizowany jest kompletny piwowarski proces produkcyjny, w którym można wyróżnić następujące etapy (chronologicznie):

  • śrutowanie słodów (specjalnych)
  • zacieranie
  • filtracja zacieru i wysładzanie
  • gotowanie brzeczki z chmielem
  • oddzielanie osadów gorących
  • schładzanie brzeczki
  • zadanie drożdżami piwowarskimi
  • fermentacja
  • leżakowanie piwa.

Etapy, począwszy od śrutowania a skończywszy na zadaniu drożdży, realizowane są w warzelni i zajmują w sumie nie mniej niż 10 godzin. Fermentacja, w zależności od jej rodzaju (górna/dolna) trwa od czterech do siedmiu dób. Leżakowanie (dojrzewanie) piwa trwa trzy do czterech tygodni. Dostępne stale w sprzedaży są:

  • Pils (dolna fermentacja) 11,7% wag. ekstraktu, ok. 5,0% obj. alkoholu
  • Pszeniczne (górna fermentacja) 11,7% wag. ekstraktu, ok. 4,8% obj. alkoholu

Sezonowo, na miejsce jednego z piw obecnie dostępnych, wprowadzamy do sprzedaży piwo sezonowe (Klasztorne, Karmazynowe, Wiśniowe, Malinowe, Blanche, Blond, Ciemny Lager, Stout oraz Żytnie).

Browarmia nie ma technicznych możliwości by warzyć więcej rodzajów piwa niż cztery.

„Dolna fermentacja” , fermentacja przeprowadzona z użyciem drożdży piwowarskich zdolnych fermentować we względnie niskich temperaturach ok. 10 °C. Trwa dłużej, daje produkt o względnie czystym profilu smakowym, zależnym głównie od słodu i chmielu, nie zaś od produktów fermentacji. Piwo wyprodukowane z użyciem takich drożdży to ogólnie tzw. lager. „Dolna”, bo drożdże po skończeniu fermentacji gromadzą się na dnie fermentora.

„Górna fermentacja”, fermentacja prowadzona z użyciem drożdży piwowarskich, które klasycznie po skończonej fermentacji wypływają i gromadzą się na powierzchni sfermentowanej brzeczki. Nie są one zdolne fermentować w niskiej temperaturze, więc fermentacja z ich udziałem biegnie w temperaturach 18-22 °C. Jest szybsza i daje więcej aktywnych smakowo produktów fermentacji, w porównaniu z „dolną”.

W Browarmii aktualnie używa się dwóch różnych szczepów drożdży górnej fermentacji i jednego szczepu drożdży dolnej fermentacji.

Używamy wybranych słodów podstawowych: jęczmiennego (krajowego) i pszenicznego (import z Niemiec) oraz kilku słodów specjalnych wyprodukowanych przez niemiecką słodownię Weyermann w Bambergu, uznawana za najlepszego na świecie producenta słodów specjalnych.

Używamy polskiego chmielu: szlachetnej aromatycznej odmiany „Lubelski” oraz goryczkowej odmiany „Marynka”.

Dane kontaktowe:

Adres:

ul. Królewska 1
(róg Krakowskiego Przedmieścia),
Warszawa 00-065

Godziny otwarcia:

Pon.: 13:00 - 22:00
Wt. - Czw.: 13:00 - 23:00
Pt. - Sob.: 13:00 - 24:00
Niedz.: 13:00 - 21:00

Telefon:

+22 826 54 55
+48 606 475 675

Email:

Napisz do nas!

Sprawdź także:

Facebook

Dostępne piwa:

Aktualnie dostępne piwa na miejscu i na wynos w BrowArmia Krówlewska w Warszawie:

  • Pils
  • Pszeniczne
  • Oktoberfest
  • Stout

Zapraszamy serdecznie!

Nasze marki:

browarmia logo

bierhalle logo

Szukasz pracy?
Napisz do nas

Przeczytaj, jak przetwarzamy twoje dane!

 

Firma QLT Restaurant Bar Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, przywiązuje szczególną wagę do poszanowania prywatności oraz ochrony danych osobowych. Każda osoba ma prawo wiedzieć jakie dane pozyskujemy, gdzie je przechowujemy, w jaki sposób z nich korzystamy, w jakim celu, oraz jakie jest ich źródło oraz okres przechowywania.

 

 

 

Na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólnego rozporządzenia o ochronie danych), Dz.U.UE.L.2016.119.1, ), Ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. 2018 poz. 1000) uprzejmie informujemy:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest QLT Restaurant Bar Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w 00-175 Warszawa, Al. Jana Pawła II 82 lok. R4
  2. Administrator danych powołał Inspektora Ochrony Danych, z którym kontaktować można się w następujący sposób:
    1. listownie - pod adresem: Al. Jana Pawła II 82, lok. R8, 00-175 Warszawa,
    2. telefonicznie - dzwoniąc pod numer +48 601 796 947,
    3. mailowo - pisząc na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celach: marketingu bezpośredniego dotyczącego własnych produktów i usług oraz newslettera (o ilę taką opcję Pani/Pan wybierze).
  4. Pani/Pana dane osobowe mogą być przekazane do firmy zewnętrznej w przypadku korzystania z opcji newslettera, która w naszym imieniu świadczy usługi newsletterowe i z którą mamy podpisane umowy w tym umowy na powierzenie przetwarzania danych. W chwili obecnej firmą tą jest Studio Komputerowe FAT z siedzibą w 64-100 Leszno, ul. Grunwaldzka 89/7, mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., tel. +48 792 111 855.
  5. Pani/Pana dane osobowe przechowywane będą bezterminowo do chwili wycofania zgody / wypisania się z newslettera, a w przypadku formularza kontaktowego tylko na czas niezbędny do przetworzenia zgłoszenia/zapytania.
  6. Każda osoba, której dane osobowe są przetwarzane posiada następujące prawa:
    1. wglądu do swoich danych,
    2. zmiany swoich danych, ich sprostowania lub usunięcia,
    3. wycofania zgody na przetwarzanie danych lub jej ograniczenia,
    4. przeniesienia danych do innego administratora danych,
    5. wniesienia sprzeciwu wobec takiego przetwarzania,
    6. wniesienia skargi do organu nadzorczego w przypadku uznania, że przetwarzanie danych osobowych bezpośrednio mnie dotyczących narusza przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r.), Ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. 2018 poz. 1000)
  7. Podanie Pani/Pana danych osobowych jest dobrowolne.