Produkcja piwa

W Browarmii realizowany jest kompletny piwowarski proces produkcyjny, w którym można wyróżnić następujące etapy (chronologicznie):

  • śrutowanie słodów (specjalnych)
  • zacieranie
  • filtracja zacieru i wysładzanie
  • gotowanie brzeczki z chmielem
  • oddzielanie osadów gorących
  • schładzanie brzeczki
  • zadanie drożdżami piwowarskimi
  • fermentacja
  • leżakowanie piwa.

Etapy, począwszy od śrutowania a skończywszy na zadaniu drożdży, realizowane są w warzelni i zajmują w sumie nie mniej niż 10 godzin. Fermentacja, w zależności od jej rodzaju (górna/dolna) trwa od czterech do siedmiu dób. Leżakowanie (dojrzewanie) piwa trwa trzy do czterech tygodni. Dostępne stale w sprzedaży są:

  • Pils (dolna fermentacja) 11,7% wag. ekstraktu, ok. 5,0% obj. alkoholu
  • Pszeniczne (górna fermentacja) 11,7% wag. ekstraktu, ok. 4,8% obj. alkoholu

Sezonowo, na miejsce jednego z piw obecnie dostępnych, wprowadzamy do sprzedaży piwo sezonowe (Klasztorne, Karmazynowe, Wiśniowe, Malinowe, Blanche, Blond, Ciemny Lager, Stout oraz Żytnie).

Browarmia nie ma technicznych możliwości by warzyć więcej rodzajów piwa niż cztery.

„Dolna fermentacja” , fermentacja przeprowadzona z użyciem drożdży piwowarskich zdolnych fermentować we względnie niskich temperaturach ok. 10 °C. Trwa dłużej, daje produkt o względnie czystym profilu smakowym, zależnym głównie od słodu i chmielu, nie zaś od produktów fermentacji. Piwo wyprodukowane z użyciem takich drożdży to ogólnie tzw. lager. „Dolna”, bo drożdże po skończeniu fermentacji gromadzą się na dnie fermentora.

„Górna fermentacja”, fermentacja prowadzona z użyciem drożdży piwowarskich, które klasycznie po skończonej fermentacji wypływają i gromadzą się na powierzchni sfermentowanej brzeczki. Nie są one zdolne fermentować w niskiej temperaturze, więc fermentacja z ich udziałem biegnie w temperaturach 18-22 °C. Jest szybsza i daje więcej aktywnych smakowo produktów fermentacji, w porównaniu z „dolną”.

W Browarmii aktualnie używa się dwóch różnych szczepów drożdży górnej fermentacji i jednego szczepu drożdży dolnej fermentacji.

Używamy wybranych słodów podstawowych: jęczmiennego (krajowego) i pszenicznego (import z Niemiec) oraz kilku słodów specjalnych wyprodukowanych przez niemiecką słodownię Weyermann w Bambergu, uznawana za najlepszego na świecie producenta słodów specjalnych.

Używamy polskiego chmielu: szlachetnej aromatycznej odmiany „Lubelski” oraz goryczkowej odmiany „Marynka”.

Dane kontaktowe:

Adres:

ul. Królewska 1
(róg Krakowskiego Przedmieścia),
Warszawa 00-065

Godziny otwarcia:

Pon. - Czw.: 12:00 - 23:00
Pt. - Sob.: 12:00 - 24:00
Niedz.: 12:00 - 21:00

Telefon:

+22 826 54 55
+48 606 475 675

Email:

Napisz do nas!

Sprawdź także:

Facebook

Dostępne piwa:

Aktualnie dostępne piwa na miejscu i na wynos w BrowArmia Krówlewska w Warszawie:

  • Pils
  • Pszeniczne
  • Stout
  • Karmazyn

Zapraszamy serdecznie!

Nasze marki:

browarmia logo

bierhalle logo

Szukasz pracy?
Napisz do nas