Większość dorosłych nie wyobraża sobie poranka bez czarnej kawy. By napój mógł pojawić się w kubku, musi przejść przez odpowiedni proces palenia. Poszukiwania idealnych ziaren, które w stu procentach trafią w gusta, czasami trwają latami. Jaka kawa jest najlepsza i jak wygląda proces jej palenia od kuchni?
Jak palarnie pozyskują surowiec?
Ziarna kawy to pestki owoców kawowca, które kształtem i wielkością przypominają wiśnie. Krzew ma wiecznie zielone liście, a swoim wyglądem przypomina drzewo wiśni. Najlepsze plantacje pochodzą z Ameryki Południowej, Środkowej, Afryki i Azji. Kawa zbierana jest ręcznie, a później pakowana w worki i wysyłana do dystrybutorów. Ci z kolei rozprowadzają je po palarniach.
Najlepsze palarnie kawy szukają odpowiednich dostawców w drodze weryfikacji. Najpierw zamawiane są próbki, a następnie ich organoleptyczna ocena. Następie ziarna przechodzą przez proces palenia. Ostatnim etapem jest degustacja. W ten sposób można uzyskać pewność, że surowiec jest odpowiedniej jakości, w pełni sprosta oczekiwania wymagających klientów i z powodzeniem zostanie sprzedany. Potrzebne jest odpowiednie doświadczenie, wiedza, a także czas i nieustanna edukacja. Istnieje wiele technik i stylów palenia kawy. Każda palarnia ma swój własny styl pracy. Jedną z najlepszych jest https://coffeeandsons.pl/, w której kawa jest palona w oparciu o wieloletnie doświadczenie pracowników.
Jak wygląda palenie kawy?
By przygotować ziarna, niezbędny jest specjalistyczny piec. Zazwyczaj używa się bębnowego, zasilanego gazem. Wewnątrz znajduje się specjalny bęben, do którego przymocowane są łopatki. Ich celem jest zgarnianie ziaren, by te mogły być równomiernie wypalone. Pod bębnem znajduje się palnik, który go ogrzewa. Dzięki niemu proces palenia kawy może zajść. Kolejno ziarna przechodzą przez proces chłodzenia w oddzielnym mieszalniku. Część odpadków i gorące powietrze odprowadza na zewnątrz komin. Im kawa jest dłużej palona, tym wzrasta jej gorycz, maleje kwasowość, staje się stopniowo mniej słodka. Ostatnim etapem jest odgazowywanie wypalonych ziaren. Umieszcza się je w specjalnych silosach, dzięki czemu powstały w procesie palenia dwutlenek węgla może się ulotnić.
Smak kawy, a stopień palenia
Kawa może uzyskać jeden z trzech stopni palenia – jasny, średni lub ciemny. Pierwsza z nich ma charakterystyczny jasny odcień i jest kwaśna. Średnio palona ma zbilansowaną kwasowość, ciemno palna intensywny smak i praktycznie w ogóle nie jest kwaśna. Odpowiednie wypalenie kawy pozwala uzyskać idealny balans między kwasowością i goryczą. Profesjonalne palarnie oferują wyjątkowe ziarna, które po zmieleniu pozwalają uzyskać idealny, pobudzający napój.