Deska do serwowania sprawdzi się podczas wielu różnych okazji. Nie tylko w restauracjach, ale i w domach, ponieważ warto dbać zarówno o wygląd podawanych potraw, a także o sposób ich podania. Łącząc te dwa elementy uzyskamy pełną harmonię i estetyczny wygląd całości. Do osiągnięcia tego efektu, idealnie nadadzą się deski do serwowania potraw.
Na rynku mamy bardzo wiele tego typu produktów, które charakteryzują się różnymi parametrami. W związku z tym, jeśli chcemy dobrać idealną deskę do serwowania do naszego domu, musimy zwrócić uwagę na kilka kwestii, np. czy lepiej sprawdzi się drewniana, czy szklana. Która z nich jest lepsza oraz jakie są zalety każdej z nich? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule.
Deski do serwowania potraw – drewniane czy szklane?
Nie uchodzi naszej uwadze, że deski drewniane są częściej spotykane. W różnych knajpach czy w wielu domach. Wynika to przede wszystkim z faktu jest dostępności. Możemy spotkać ją w wielu różnych rozmiarach, kształtach czy materiałach wykonania. Oczywiście jest to słuszny wybór, aczkolwiek warto wiedzieć, że nie jedyny.
Na rynku dostępne są również deski szklane, wykonane z różnego kamienia. Sprawdzą się tak samo dobrze jak te klasyczne. Ponadto to one mogą nadać ciekawego charakteru podawanym potrawom czy podkreślić to, co w potrawach najlepsze.
Warto wiedzieć, że oba rodzaje desek do serwowania są równie łatwe w utrzymaniu, higieniczne oraz odporne na wiele właściwości.
Jakie są zalety desek drewnianych i szklanych?
Zalet desek do serwowania potraw klasycznych, ale i szklanych, jest naprawdę mnóstwo. Pomijając wygląd, koszt czy dostępność, różnią się one pod wieloma innymi względami. A to, która bardziej nam będzie odpowiadała, zależy tylko i wyłącznie od nas i naszych osobistych upodobań.
Zalety drewnianej deski do serwowania potraw
- wytrzymała i bardzo trwała
- naturalna, wykonana w całości z drewna, np. bukowego, akacjowego czy dębowego
- nie posiada chemicznych składników
- ma klasyczny design, który pasuje idealnie do wielu wnętrz i potraw
Zalety szklanej deski do serwowania potraw
- nie chłonie zapachów oraz nie zmienia koloru
- odpowiednia do podawania na niej gorących potraw
- dostępna w wielu różnych wzorach i kolorach
Oczywiście każda z nich posiada jakieś wady, dlatego ważne jest, aby dokładnie przemyśleć, czego oczekujesz od deski do serwowania potraw. Przykładowo, szklana jest podatna na zbicie i jest zdecydowanie cięższa, natomiast drewniana – nie nadaje się do mycia w zmywarce i wymaga impregnowania co jakiś czas, co może być czasem uciążliwe.
Jaka deska do serwowania?
Głównym kryterium doboru deski, powinno być to, aby pomieściła potrawę w całości oraz pozwoliła na swobodne manewrowanie na niej nożem i widelcem. Najlepiej sprawdzi się deski do serwowania potraw o wymiarach 35 x 45 cm.
Możesz zdecydować się również na taką, która będzie posiadała dodatkowe rozwiązania, np. z klasyczną rączką. Pozwoli to na przekładanie i przenoszenie produktów bez konieczności ich dotykania, a co za tym idzie, bez brudzenia sobie rąk.