Kanapka z boczkiem to danie, które z pewnością skradnie serce każdego miłośnika szybkich, ale satysfakcjonujących posiłków. Idealna do śniadania lub na drugie śniadanie, świetnie sprawdzi się również jako przekąska na imprezie. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować idealną kanapkę z boczkiem krok po kroku.
W artykule:
W tym artykule znajdziesz przepis na kanapkę z boczkiem, który pozwoli ci przygotować to danie w mniej niż 15 minut. Dowiesz się, jakie składniki będą ci potrzebne, jakie są kroki do wykonania dania oraz jakie są jego wartości odżywcze.
Przepis na kanapkę z boczkiem
Czas przygotowania: około 15 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
– 4 kromki chleba
– 8 plasterków boczku
– 2 łyżki masła
– 4 liście sałaty
– 2 pomidory
– sól i pieprz do smaku
Kroki do wykonania dania
1. Boczek smaż na patelni bez dodatku tłuszczu, aż stanie się chrupiący. Przełóż go na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
2. Chleb posmaruj masłem. Na dwóch kromkach ułóż liście sałaty, a na nich plasterki boczku.
3. Pomidory umyj, pokrój w plastry i ułóż na boczku. Przypraw solą i pieprzem.
4. Przykryj drugą kromką chleba. Kanapkę z boczkiem podawaj od razu po przygotowaniu.
Wskazówki
Możesz dodać do kanapki innych dodatków według swojego gustu, na przykład plaster sera, cebulę lub ogórki.
Informacja o kaloryczności
Kanapka z boczkiem to danie o wysokiej wartości kalorycznej. Jedna porcja to około 450 kcal. Pamiętaj, że kaloryczność dania może się różnić w zależności od użytych składników.