browarmia.pl

Blog ogólnotematyczny o biznesie, urodzie, zdrowiu i ogrodzie.

Dieta

Krem z białych warzyw z boczkiem – doskonały pomysł na obiad

Krem z białych warzyw z boczkiem – doskonały pomysł na obiad

Kremy warzywne cieszą się coraz większą popularnością. Są lekkie, zdrowe i pełne smaku. Dziś przybliżymy przepis na krem z białych warzyw z boczkiem. Dowiesz się, jakie składniki są potrzebne, jakie są kroki przygotowania, a także jakie są jego właściwości odżywcze.

Inspirujący pomysł na obiad: krem z białych warzyw z boczkiem

Przygotowanie kremu z białych warzyw z boczkiem nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością Cię zadowoli. Jest to danie, które możemy zaserwować na obiad, a także na wieczór.

Składniki na krem z białych warzyw z boczkiem

Do przygotowania kremu z białych warzyw z boczkiem dla 4 osób potrzebujesz:

– 1 dużą cebulę
– 2 ząbki czosnku
– 1 dużą pietruszkę
– 1 dużą seler
– 2 ziemniaki
– 4 plastry boczku
– 1 litr bulionu warzywnego
– sól i pieprz do smaku
– śmietanę do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie kremu z białych warzyw z boczkiem

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2. Pokrój boczek na małe kawałki i rozłóż na blasze do pieczenia. Piecz przez około 20 minut, aż będzie chrupiący.
3. W międzyczasie, obierz i pokrój warzywa.
4. Na patelni poddusz cebulę i czosnek na łyżce oleju, aż będą miękkie.
5. Dodaj resztę warzyw, a następnie bulion. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut.
6. Gdy warzywa są miękkie, zmiksuj wszystko na gładki krem.
7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
8. Podawaj z chrupiącym boczkiem na wierzchu. Możesz także dodać odrobinę śmietany.

Wskazówki i informacje o kaloryczności

Krem z białych warzyw z boczkiem to danie o średniej kaloryczności. Jedna porcja to około 350 kcal. Pamiętaj, że kaloryczność dania zależy od wielkości porcji i dodatków. Jeśli chcesz zredukować liczbę kalorii, możesz zrezygnować z boczku lub użyć mniej tłustej wersji.

W przygotowaniu kremu z białych warzyw z boczkiem nie ma nic trudnego. To danie, które z powodzeniem możesz przygotować na obiad, ale także na kolację. Warto zawsze mieć w lodówce białe warzywa – są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Udostępnij