W dzisiejszych czasach wiele osób jest zabiegana i nie ma czasu na gotowanie. Jedzenie fast foodów czy żywności przetworzonej na długą metę nie jest zdrowe, dlatego też coraz więcej osób szuka pomysłów na tani szybki obiad. Co zrobić na obiad szybko i tanio?
Zobacz także: Najlepsze pomysły na szybkie muffiny
Tani szybki obiad dla całej rodziny
Ceny żywności idą w górę, co powoduje, że posiłki w barach czy restauracjach także drożeją. Duża część osób szuka tanich propozycji obiadowych, które oczywiście są smaczne. Nie chodzi o to, żeby ugotować byle co, ale żeby każdy mógł zjeść ze smakiem. Czy można zrobić tani i szybki posiłek, który będzie smakować całej rodzinie? Oczywiście, że tak. Nawet osoby, które nie mają zdolności kulinarnych, poradzą sobie z takim zadaniem. Można skorzystać z gotowych przepisów, które dostępne są na wielu stronach internetowych. Można także skorzystać z produktów na półkach sklepowych, które uginają się pod różnego rodzaju smakołykami w niskich cenach. Wystarczy jedynie odpowiednio skomponować składniki, a obiad może zaskoczyć każdego. Tani szybki obiad można przygotować z kaszy gryczanej, ryżu lub makaronu. Wszystkie te składniki wymagają kilkunastu minut gotowania. Do nich wystarczy dołożyć sos pomidorowy, nieco sera i pyszny obiad gotowy.
Jak wykorzystać resztki z lodówki?
Dobry kucharz potrafi stworzyć coś z niczego. Łatwo jest przygotować posiłek z gotowych produktów pochodzących z różnych regionów świata. Trudniej jest zrobić smaczne danie z resztek, które zostały z poprzedniego dnia lub nie przydały się do śniadania czy obiadu. Najważniejsze jest to, aby nie marnować jedzenia i wszystko, co zostaje przetwarzać i wykorzystywać. W lodówce bardzo często znajdują się ziemniaki, które nie zostały zjedzone dnia poprzedniego. Można je podsmażyć na patelni na maśle, posadzić na nich jajko i zjeść na obiad lub kolację. Do tego idealnie będzie pasować maślanka lub kefir. Wiele osób gotując rosół, usuwa warzywa i nie wie, co z nimi zrobić. Bardzo często lądują one w koszu. Można zrobić z nich przepyszną sałatkę warzywną. Z resztek mięsa można ugotować gulasz lub zrobić sos mięsny. Pieczarki, które nie wyglądają już dobrze, można przerobić także na sos. Resztki doskonale sprawdzają się przy przyrządzaniu dań jednogarnkowych.
Szybkie dania mięsne i wegetariańskie
Szybki obiad dla wielu osób wydaje się niemożliwością. Są jednak przepisy, które można zastosować w diecie mięsnej i wegetariańskiej, która staje się coraz popularniejsza. W obu przypadkach można zrobić frytki, które są smacznie i szybkie do przygotowania. Do frytek w diecie wegetariańskiej wystarczy usmażyć na patelni ser camembert, a w diecie mięsnej kotleta z piersi kurczaka. Do tego trochę kapusty kiszonej i szybki obiad za kilka złotych gotowy. Spaghetti jest bardzo szybkim posiłkiem, który można przygotować także w obu wersjach. Dla wegetarian, zamiast mięsa wystarczy dodać smażoną cebulkę i pieczarkę. Pysznym, tanim i szybkim daniem jednogarnkowym jest leczo, które smakuje każdemu. Zamiast kiełbasy do wersji wegetariańskiej można dołożyć kotlety sojowe lub tofu.