Czy wiesz, że z popularnego w kuchni produktu, jakim jest folia aluminiowa, możesz korzystać zarówno we właściwy, jak i błędny sposób? Chcesz wiedzieć, jak odpowiednio przygotowywać posiłki, korzystając z folii? Przeczytaj nasz artykuł!
Folia aluminiowa – jak i do czego ją stosować?
Folia ma dwie, różniące się właściwościami strony – matową i błyszczącą. Strona błyszcząca odbija i zachowuje ciepło, natomiast matowa strona przepuszcza, pochłania je. Korzystając z tej wiedzy, z łatwością zastosujesz folię aluminiową do upieczenia mięsa lub przedłużenia świeżości gotowych dań.
Użyj folii aluminiowej do pieczenia
Jeśli chcesz upiec lub podgrzać potrawy, owiń je tak, aby matowa strona znalazła się na zewnątrz, a lśniąca była od wewnątrz, czyli stykała się z potrawą. W ten sposób ciepło szybciej dotrze do dania i stanie się ono gotowe do spożycia.
Zachowaj aromat potrawy z pomocą folii
Poza najpopularniejszym zastosowaniem produktu, jakim jest szybsze podgrzanie potraw, folia aluminiowa nadaje się także do przechowania dań. Dzięki temu, że nie przepuszcza powietrza, wody i światła, zapakowana w nią żywność nie pochłania aromatów innych produktów. Smak i zapach potraw pozostaje bez zmian.
Opakowane w folię aluminiową artykuły spożywcze nie tylko dłużej zachowają swój jedyny w swoim rodzaju aromat. Pozostaną też na długo świeże. Aby potrawa nie zepsuła się po upływie krótkiego czasu, owiń ją połyskującą stroną folii na zewnątrz. Wówczas lśniąca część folii ochroni danie przed przenikaniem ciepła do środka. Zapakuj w ten sposób pieczone mięso, a będziesz cieszyć się jego świeżością przez dłuższy czas.
Folia do ochrony przed nieprzyjemnym zapachem
Dzięki nieprzepuszczalności powietrza przez folię nie tylko zachowasz świeżość i smak potraw. Część produktów spożywczych i dań cechuje się mało przyjemnym zapachem. Jeśli chcesz, by brzydka woń nie rozprzestrzeniała się niepotrzebnie po lodówce, owiń folią aluminiową produkt czy potrawę, np. dojrzały ser francuski lub garnek z bigosem.
Jak nie używać folii aluminiowej?
Nie każde wykorzystanie folii aluminiowej będzie odpowiednie. Jak więc jej nie stosować? Po pierwsze, nie umieszczaj folii w mikrofalówce. W ten sposób jedynie narazisz urządzenie na zniszczenie – zwiastunem usterki będą na przykład iskry pojawiające się wewnątrz kuchenki. Ponadto w trakcie podgrzewania do dania prawdopodobnie przedostanie się aluminium. Spożywanie tego typu potrawy – szczególnie regularne – negatywnie wpłynie na zdrowie Twoje i bliskich. Dlatego owinięcie produktu w folię i umieszczenie go w celu podgrzania w mikrofalówce to raczej nie najlepszy pomysł.
Nie przykrywaj też folią aluminiową metalowych misek, ponieważ aktywują się wtedy związki chemiczne, a produkty nabierają metalicznego aromatu.
W folię aluminiową nie pakuj również potraw o kwaśnym odczynie – kiszonych ogórków, cytryny czy ketchupu. Wówczas może wytworzyć się niebezpieczny związek chemiczny, który negatywnie wpłynie na Twoje zdrowie.
Teraz już wiesz, jak korzystać z folii aluminiowej, by szybko upiec potrawę bądź na dłużej zachować świeżość produktów. Nie popełnisz też błędu podczas jej użycia – przede wszystkim nie umieścisz w mikrofalówce. Odporne na przerwania folie kuchenne znajdziesz między innymi na stronie marki Stella: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne. Sprawdź je już dziś i zaopatrz się w potrzebne w kuchni produkty!