Dania kuchni polskiej są bardzo smaczne, co potwierdzają nawet obcokrajowcy. Oczywiście nie wszystkie specjały spotykają się z pozytywnym odbiorem, dotyczy to przede wszystkim tłustych dań, ciężkostrawnych, wzdymających. Warto jednak zawsze spróbować regionalnych potraw, jeśli jest się poza domem. W ten sposób można eksperymentować ze smakami, wrócić wspomnieniami do czasów dzieciństwa. Niektóre potrawy pozostają zapomniane w dorosłym życiu. Wiele osób nawet nigdy nie miało okazji spróbować lokalnych przysmaków. Warto wobec tego nadrobić straty i wprowadzić nieco urozmaicenia do swojej diety.
Jakie są popularne dania kuchni polskiej?
Kuchnia polska przepisy oferuje rozmaite na smaczne dania. Jest ona bardzo zróżnicowana, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Można liczyć na lekkostrawne, jarskie jedzenie oraz coś tłustego, treściwego i mięsnego. W Polsce bardzo dobrze znany jest bigos, który ma intensywny zapach. Połączenie różnych składników sprawia, że danie smakuje wybornie, szczególnie następnego dnia lub nawet później. Tradycyjny bigos powstaje z kiszonej kapusty, mięsa, leśnych grzybów, suszonych śliwek i przypraw. Kultowym daniem są także pierogi, które w Polsce występują w wielu wersjach smakowych. Mogą być ruskie, owocowe, serowe, mięsne itd. Bardzo często podaje się je ze smażonymi skwarkami. W Polsce sporą popularnością cieszą się także rozmaite zupy. Nierzadko na stołach pojawia się zupa ogórkowa, czyli na bazie ogórków kiszonych.
Jakie oferuje kuchnia polska potrawy?
Flaki są dobrze znaną potrawą kuchni polskiej, ale wielu Polaków ich nie lubi lub wręcz wzdryga się niechętnie na samą myśl o nich. Znalezienie w zupie fragmentu żołądka może niektórych mocno zdziwić. Zdecydowanie większą popularnością cieszy się żurek, niezwykle aromatyczny, z jajkiem i kiełbasą. Nie brakuje w nim także grzybów, ziemniaków. Kolejną zupą będzie barszcz czerwony z uszkami, który gości obowiązkowo na stołach przede wszystkim na święta. Jest to zupa z buraków, natomiast uszka mają farsz z grzybów i kapusty. Nie można zapomnieć też o bardzo popularnym zestawieniu w postaci schabowego, ziemniaków i kapusty. Kotlet musi mieć obowiązkowo z chrupiącą panierką. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i koperkiem oraz podsmażoną kapustą.
Dobrze znane potrawy kuchni polskiej
W Polsce znana jest zupa szczawiowa, bardzo często przygotowywana wiosną i latem. Można liczyć na przyjemne odświeżenie podczas upalnych dni. Do zupy szczawiowej dodaje się najczęściej jajko. Polska jest znana także z tradycyjnej kromki chleba podanej ze smalcem, oczywiście ze skwarkami. Dawniej była to podstawa podczas wspólnego biesiadowania przy alkoholu, idealna przekąska. Najpopularniejszą zupą w Polsce jest oczywiście rosół, bardzo łatwy do przygotowania i prozdrowotny. Może być podawany z makaronem, lanymi kluskami. Popularnymi przysmakami w Polsce są także kaszanka i salceson. Jedni je uwielbiają, inni nie wyobrażają sobie nawet włożenia tego do ust. Nie można zapomnieć również o polskiej kiełbasie.