Bardzo dobrym pomysłem na szybkie śniadanie będą muffiny. Można je przygotować w bardzo wielu zróżnicowanych wariantach, dlatego warto się zapoznać z najlepszymi pomysłami na to pyszne danie.
Muffiny bananowe
Wśród najlepszych pomysłów na muffiny śniadaniowe można wskazać muffinki bananowe. Są pyszne oraz bardzo proste do zrobienia, ponieważ podczas ich przygotowywania korzysta się jedynie z łatwo dostępnych składników. Bazę muffinów bananowych stanowią dwie szklanki mąki oraz dwa średnie banany. Do tych składników dodaje się również pół szklanki oleju, szklankę mleka, a także cukier. Polecane jest dodanie orzechów oraz aromatycznych przypraw, takich jak na przykład cynamon. Muffinki należy piec przez około trzydzieści minut w piekarniku nagrzanym do stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza.
Zobacz także: Najlepsze pomysły na zdrowe przekąski
Muffiny czekoladowe
Muffinki śniadaniowe mogą być z powodzeniem przygotowane z dodatkiem czekolady. Babeczki tego rodzaju będą dość mięsiste oraz wilgotne i będą miały chrupiącą skorupkę i kawałki czekolady w środku. Na pewno zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Do przygotowania muffinek niezbędne będą takie składniki jak mąka, masło, cukier, kakao, a także jajka, mleko oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki należy połączyć w odpowiednich proporcjach, a następnie piec babeczki przez około dwadzieścia minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza. Do babeczek można dodać kawałki czekolady, a także przygotować czekoladową polewę, która na pewno będzie stanowiła ich doskonałe uzupełnienie.
Muffiny z owocami
Szybkie muffiny można również przygotować z dodatkiem różnego rodzaju owoców. Wśród nich poleca się jagody, borówki, maliny, truskawki, a także porzeczki. Bazę babeczek stanowi mąka wraz z roztopionym masłem, mlekiem, cukrem oraz jajkami. Poszczególne składniki należy połączyć, uwzględniając odpowiednie ilości, oraz piec w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza przez około dwadzieścia pięć minut. Gotowe muffiny można udekorować świeżymi owocami, a także polecać polewą z białej czekolady. Na pewno takie połączenie zasmakuje każdemu, zarówno dziecku, jak i dorosłemu. Muffinki idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację, ale także można je jeść w formie pysznych przekąsek.
Muffiny jabłkowe
Kolejną inspiracją do stworzenia pysznych muffinek są babeczki jabłkowe z dodatkiem cynamonu. Do babeczek z jabłek można również dodać mielone orzechy oraz miód, które sprawią, że ich smak będzie jeszcze lepszy. Muffinki jabłkowe składają się z podstawowych składników, takich jak mąka, mleko, jajka oraz cukier. Pieczone powinny być w temperaturze stu dziewięćdziesięciu stopni przez około dwadzieścia pięć minut. Dzięki temu na pewno będą w odpowiedni sposób wypieczone. Na wierzch muffinek można przygotować chrupiącą kruszonkę, ale także pyszną polewę czekoladową. Wierzch babeczek można również posypać cukrem pudrem. Muffinki doskonale będą smakować także z posiekanymi orzechami na wierzchu oraz kawałkami jabłek, dlatego warto wypróbować taką kompozycję smaków oraz się nią zachwycić.