Artykuł będzie dotyczył pysznego przepisu na sałatkę z boczkiem, idealnej zarówno na rodzinne spotkania, jak i na szybki posiłek w pracy. Zawiera on wskazówki, jak przygotować to danie, informacje o kaloryczności porcji oraz szacowany czas przygotowania.
W artykule:
- Składniki na sałatkę z boczkiem
- Kroki do wykonania dania
- Wskazówki i porady
- Informacja o kaloryczności sałatki
Składniki na sałatkę z boczkiem
Przepis jest na 4 porcje. Będziesz potrzebować:
– 200g boczku
– 1 dużą sałatę rzymską
– 2 pomidory
– 1 cebulę
– 3 jajka
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– Sól i pieprz do smaku
Kroki do wykonania dania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ułóż plastry boczku na blasze i piecz przez około 15-20 minut, aż będą chrupiące. Po upieczeniu pokrój boczek na małe kawałki.
2. Ugotuj jajka na twardo, ostudź, a następnie pokrój w kostkę.
3. Sałatę rzymską umyj, osusz i pokrój. Pomidory i cebulę również umyj i pokrój w kostkę.
4. Wszystkie składniki umieść w dużej misce, dodaj pokrojony boczek i jajka.
5. Całość skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dokładnie wymieszaj.
Szacowany czas przygotowania dania to około 30 minut.
Wskazówki i porady
Jeśli chcesz dodać sałatce nieco więcej smaku, możesz dodać do niej trochę startego sera parmezan. Dodatkowo, przed podaniem sałatkę można posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Informacja o kaloryczności sałatki
Kaloryczność jednej porcji sałatki z boczkiem wynosi około 350 kcal. Pamiętaj, że rzeczywista wartość kaloryczna może się różnić w zależności od użytych składników.
W ten prosty sposób możemy przygotować pyszną sałatkę z boczkiem, która na pewno zaspokoi nasz apetyt. Smacznego!