Restauracje funkcjonujące na terenie kraju mogą otrzymywać gwiazdki Michelin. Warto dowiedzieć się nieco więcej na ten temat oraz zapoznać się z niezbędnymi wymaganiami w tym zakresie.
Konsumpcja
Podczas analizowania oferty restauracji komisja bierze pod uwagę przede wszystkim konsumpcję w danym lokalu. Lokal powinien być częścią większej społeczności i nie może być od niej w żaden sposób odizolowany. Dlatego inspektorzy biorą pod uwagę takie aspekty jak miejsce zakupu poszczególnych surowców do przygotowywania potraw, a także współpracę z lokalnymi producentami oraz rolnikami.
Zobacz także: Najlepsze pomysły na zdrowe przekąski
Technika
Przydzielenie restauracji gwiazdki Michelin Polska związane jest także w bezpośredni sposób z techniką przygotowywania potraw. Każde danie, które powstaje w danym lokalu, powinno być takie same jak pozostałe. Świadczy to o wysokiej jakości oferowanych potraw, a także doskonałym wykorzystaniu techniki. W przypadku restauracji z gwiazdką Michelin muszą być zachowane najwyższe standardy gotowania, na co należy zwrócić szczególną uwagę.
Prezentacja
Restauracja z gwiazdkami Michelin Warszawa powinna także serwować potrawy, które będą się dobrze prezentowały na talerzu. Wizualna strona potrawy również ma dość duży wpływ na jej smak oraz sposób konsumpcji. Składniki poszczególnych dań powinny zachęcać do jedzenia, a cała kompozycja musi być skrupulatnie ułożona na talerzu. Restauracja powinna dbać o odpowiednie ułożenie potrawy przy każdym gościu, ponieważ kontrole inspektorów nie są wcześniej zapowiadane. Lokal musi być w nieustannej gotowości.
Osobowość
Z gwiazdkami Michelin w bezpośredni sposób łączy się również charakter danej restauracji. Ważna jest także osobowość kucharzy, którzy są w niej zatrudnieni. Wybitni kucharze zazwyczaj są bardzo charyzmatyczni, a ta charyzma wpływa na przygotowywanie potraw oraz nieustanne ulepszanie ich smaków. Inspektorzy bardzo doceniają osobowość szefów kuchni i kucharzy, dlatego jest to jeden z ważniejszych aspektów podczas dokonywania oceny konkretnego lokalu.
Wiedza
Kolejnym aspektem, na który zwracają uwagę inspektorzy podczas analizowania konkretnej restauracji, jest wiedza posiadana przez pracowników, czyli szefów kuchni oraz kucharzy. Specjaliści w swoim fachu powinni dysponować rozległą wiedzą na temat poszczególnych produktów, a także komponowania z nich dań. Wiedza umożliwia również dalszy rozwój umiejętności związanych z gotowaniem, co sprawia, że możliwe jest komponowanie nowych potraw, które będą zachwycały swoim smakiem oraz aromatem.
Serwis
Inspektorzy oceniają całokształt funkcjonowania danej restauracji, dlatego duże znaczenie ma w niej także serwis. Obsługa klienta powinna być w lokalu na odpowiednim poziomie, ponieważ ma bardzo duży wpływ na całokształt funkcjonowania obiektu oraz sposób obsługi gości. Warto zadbać, aby personel miał wiedzę na temat serwowanych potraw, a także produktów, z których zostały stworzone. Czystość poszczególnych pomieszczeń również powinna być w odpowiedni sposób zachowana. Oprócz tego oceniany jest sposób podejścia do każdego klienta.